Adresa
vaše
forme!

Pitanja i odgovori

 1. Šta je Swimgym?

  Swimgym je škola plivanja za decu strariju od 3,5 godine. Poslujemo 10 godina na opštini Novi Beograd i do sada je sa nama proplivalo 1000 dece. Prostor i bazen na adresi Bulevar Milutina Milankovića 120G je u našem vlasništvu, posebno konstruisan i sa jedinim ciljem, za učenje plivanja. U pitanju je trenažni bazen. Na bazenu od aktivnosti postoji isključivo škola plivanja za decu i odrasle, koja je organizovana kroz grupni i individualni rad sa klijentima. Nemamo druge sadržaje i kao takvi jedini smo u gradu Beogradu, usko specijalizovani za obuku neplivača. Takođe naša skola plivanja radi preko cele godine na 2 lokacije. Na ovaj način garantujemo potpunu posvećenost našim korisnicima i adekvatnu tehničku podršku. Druga lokacija se nalazi takođe na Novom Beogradu u okviru trening centra Performa fitness & spa na adresi Palmira Toljatija 9, hotel Tulip Inn Putnik. 
 1. Koja je temperature vode u bazenu i da li redovno vršite kontrolu kvaliteta vode?

  Dimenzije bazena su 11 x 6 metara sa dubinom od 1,2 metra. Temperatura vode je konstantnih 28 stepeni, temperature vazduha u prostoru oko bazena je 30 stepeni, vlažnost vazduha do 19 procenata. Uslovi su isti tokom cele godine. Voda u bazenu se kontroliše redovno, od strane Zavoda za higijenu i zdravlja, jednom nedeljno, dok se sa naše strane  hemijska situacija prati svaki dan ,dva puta dnevno.
 1. Koliko je potrebno vremena da dete nauči da pliva u grupnom radu?

  Po metodologiji učenja plivanja potrebno je između 75-80 časova/treninga, kroz kontinuirane dolaske, dva puta nedeljno. Vremenski gledano, iz našeg praktičnog iskustva, ako se uzmu u obzir nedolasci, opravdani ili neopravdani, to produžava sam proces i možemo reći da je to period od 12 do 14 meseci kako bi vaše dete u potpunosti naučilo da pliva.
 1. Da li će dete nučiti da pliva brže i bolje kroz individulani rad sa trenerom?

  Dete će brže usvojiti metodologiju plivanja ako radi samostalno sa instruktorom. Potreban broj treninga je oko 20-30, dva puta nedeljno. Prema našem iskustvu to obuhvata period od okvirno 4 do 5 meseci. Jedna od prednosti individulanog rada jeste što je i manji broj nedolazaka prisutan, zato što se može u dogovoru sa instruktorom i sam termin, u slučaju sprečenost  pomeriti dok god grupnog rada to nije moguće. Izbor je na roditeljima, a više informacija možete dobiti u razgovoru sa instruktorima.
 1. “Dete će naučiti da pliva”...šta to znači?

  Za dete kažemo da zna da pliva ako je u potpunosti savladalo osećaj svog tela u vodi i tehniku pravilnog disanja,  ako ima mogućnost da samostalno pluta na stomaku i leđima i kada iz tih pozicija  može da zapliva dva ili tri stila plivanja. U ovoj fazi učenja plivanja ne treba voditi računa o dužini koju dete prepliva. Kada dete savlada sve spomenuto prelazak na drugi nivo plivanja realizuje se kroz drugačije forme časova/treninga.
 1. Moje dete voli vodu. Obožava da se kupa na moru ili u bazenu. Sa mišićima na rukama pliva sa mnom... mislim da mu treba veoma malo da propliva?

  Ovakvo zapažanje roditelja nije u potpunosti tačno. To što dete pre polaska u školu plivanja nema stah od vode, može imati prednost ali i ne. Deca u našoj školi plivanja uče da plivaju, kroz postepeno savladavanje pravilnih  tehnika disanja, plutanja na vodi, preko različitih stilova plivanja. Da bi deca savladala sve neophodne tehnike plivanja I postali samostalni u vodi bez straha, u grupnom i/ili individulanom radu kroz igru i uz rad sa instruktorima neophodna je njihova pažnja i disciplina. Nekada je to zahtevno za decu koja i dalje žele da se igraju za mišićima pored roditelja koji im ulivaju sigurnost. To na žalost u školi plivanja nije dozvoljeno  jer je naš zadatak da vaše dete pre svega bude bezbedno i nauči da pliva, kako bismo opravdali poverenje koje ste nam ukazali.
 1. Da li moje dete može da nauči da pliva za nekoliko časova, samo malo mu fali. Idemo za mesec/dva dana na more pa bismo želeli da do tada nauči da pliva, ako nije problem?

  Iako želimo da odgovorimo na sve vaše zahteve , ovako nešto nikako nije preporučljivo.

  Za učenje plivanja je potrebno vreme a cilj naše škole plivanja jeste da vaše dete pravilno nauči da pliva u adekvatnom vremenskom roku, da zavoli vodu i tako pređe na veći i bolji nivo plivanja. Kako bismo najbolje to oslikali napravićemo poređenje ako putujete kolima na more sigurno niste u istom mesecu naučili da vozite auto, time bi ste ugrozili svoje najmilije i sebe jer vam nedostaje prakse. Najvažnije je da se vaše dete pravilno razvija, da zavoli vodu u detinjstvu, oseća se sigurno i slobodno u vodenoj sredini.  Jedino tako smo postigli zajednički cilj. Konačnu odluka , naravno , donosi roditelj.
 1. Ja odlično plivam a moje dete odbija da nauči da pliva. Zašto je tako, zašto to mora da bude tako dug proces?

  Dragi mama i tata svako od nas je individua za sebe, pa tako i vaše dete.  To što ste vi dobar plivač je svakako dobra predispozicija za vaše dete ali ne mora da bude pravilo.  Za učenje stranog jezika, matematike, plesnih igara..potrebno je određeno vreme a opet  sve zavisi od osobe do osobe koliko će to zaista trajati.

  Deca, u početku, mogu pokazivati otpor iz više razloga.  U radu sa decom susrećemo se sa različitim izgovorima, kao na primer: hladna  je voda (to je svakako subjektivan osećaj a temperatura vode je uvek 28 stepeni u bazenu), trener se stalno dere ( treneri moraju da pričaju glasnije kako bi ih sva deca u grupi čula, zbog buke koja se pravi i šuma vode. Niko ne sme da se dere na vaše dete!), drugari mi se smeju ( nesigurnost kod dece je sasvim normalna pojava i zato je rad u grupi dobra za prevazilaženje iste), dosadno mi je na času (i to je moguće, ali ovo je pre svega škola za obuku neplivača i sigurno je da neki delovi časa nisu zabavni.  Zato uvek odvojimo deo časa da se igramo kako bismo zadovoljili tu njihovu potrebu i učinili ceo proces obuke zabavnijim za decu). U ovim trenutcima dete traži vašu podršku.  Često se dešava da je to samo faza gde roditelj ima glavnu ulogu kakav će ishod biti.

  Ako odustanete na početku, tek što je dete ušlo je u proces učenja plivanja,  povratak na bazen će biti za dete veoma komplikovan a vaše vreme i novac biće potrošeni bez rezultata.
 1. Kako da pripremim dete za časove plivanja, posebno kada krene loše vreme? Štaje potrebno od opreme?

  Za časove plivanja treba poneti kupaći kostim/gaće, peškir/bade mantil, papuče, naočare za plivanje i kapu za plivanje. Dete pre časa plivanja ne bi trebalo da ima obrok minimalno sat vremena inače se može dogoditi da mu pripadane muka.

  Hladno vreme nije razlog da se preskoči trening plivanja. Ne postoje podaci i istraživanja koja su dovela u vezu prehladu sa plivanjem u kontrolisanim uslovima, tokom hladnijih meseci. Zajednički zadatak jeste da izgradimo imunitet vašeg deteta I poboljšamo kondiciju.

  Ukoliko je napolju hladno vreme, samo je važno da dobro osušite kosu detetu, obučete ga  adekvatno i sačekate u našem prostoru još nekih 10ak minuta kako bi se dete adaptiralo na različitu temperature.  Naravno jedna dobra vunena kapa puno pomaže!
 1. Gde se deca presvlače...primetili sam da je velika gužva u svlačionici?

  U pojedinim terminima može da bude veći broj osoba ali to je zato što smo prepoznati kao kvalitetna i ušpesna škola plivanja i imamo veći broj polaznika. Za presvlačenje dece namenjena je velika svlačionica. A gužvu ne prave deca već mi, odrasli.

  Saveti koji će nam pomoći svima da izbegnemo gužvu:

  Dovoljno je da jedan roditelj presvuče dete  i stvari okači na jedan čiviluk.

  Bicikle, kese , torbe i dodatne stvari možete ostaviti u čekaonici na ulazu.

  Decu možete sačekati u čekaonici, a ne u svlačionici, tako oslobađamo prostor za drugu decu koja dolaze da se presvuku ranije, pre svog  časa u narednom terminu..

  Savetujemo da dođete 10 minuta pre časa kako biste na vreme pripremili dete za čas i na taj način izbegli potencijalnu gužvu.

  Svi možemo da damo svoj mali doprinos kako bismo funkcionisali bolje!