Adresa
vaše
forme!

Zanimljivosti

Kroz individualne ili grupne treninge do savladavanja tehnike plivanja kod dece

tehnike plivanja kod dece

Grupni ili individualni treninzi?

Pitanje koje se najčešće postavlja kada je plivanje u pitanju. Glavna razlika između grupnih i individualnih treninga jeste u posvećenosti trenera detetu.

Ako je dete neplivač, a vi želite da savlada sve tehnike plivanja, najbolja opcija su individualni časovi, odnosno rad jedan na jedan. Neophodno je da se trener na početku posveti detetu kada su tehnike plivanja u pitanju. Nije potrebno mnogo vremena da se to savlada, samo je pitanje koji ćete način izabrati. Da li će to biti škola plivanja kao grupni vid treninga, gde ima više zanimacije i igre, što je detetu zanimljivije i čini ga srećnijim, ili ćete se opredeliti za individualne časove gde se 90% treninga fokusira na stil plivanja, na vama je da odlučite. Svakako za koju god od ove dve stvari se odlučite nećete pogrešiti.

Nastavi sa čitanjem

Dobitna kombinacija vežbanja fitnesa i plivanja

kombinacija vežbanja fitnesa i plivanja

Hajde da razumemo dobrobit kada je kombinacija plivanja i fitnesa u pitanju i da odgovorim na pitanje zašto je dobro praktikovati ove dve aktivnosti naizmenično u gotovo svakom programu.

Ovog puta Vam predstavljam plivanje kao rekreativnu aktivnost kroz usavršavanje i učenje tehnike, i aktivan odmor kao opuštanje odnosno relaksaciju koji ima odlične beneficije kada se kombinuje sa fitnesom. Niste ni svesni kakve rezultate može dati.

Fitnes je način vežbanja, u filozofskom smislu - stil života, u to smo do sada upućeni. Donosi mnogo lepih stvari poput održavanja i poboljšanja kardio-respiratornog, nervnog, mišićno-koštanog, i svih ostalih sistema kod ljudi gotovo svih životnih dobi, ali za dobro zdravlje, potreban je i kvalitetan oporavak koji je po meni najbitnija stvar u celoj našoj priči.

Nastavi sa čitanjem

Plivanje i mršavljenje

Kako i koliko je potrebno plivati da bi najbrže skinuli masne naslage, i da li uopšte ova aktivnost ima uticaj na mršavljenje?
U daljem tekstu odgovaram na ova dva pitanja.
Verovali ili ne, ovo su najaktuelnija pitanja sa kojima sam se susretao u dosadašnjem radu sa klijentima.

Moram da naglasim da je plivanje po istraživanjoma stručnjaka jedan od najtežih sportova, odmah uz veslanje, atletiku, borenje i druge sportove. To je aktivnost gde se sigurno troši duplo više kalorija u odnosu na druge aktivnosti. U zavisnosti od stila i intenziteta plivačkog stila potrošnja se kreće od 8 do 15 Kcal po minuti. Kod ove aktivnosti se angažuju svi delovi tela (ruke, noge, trbušni zid, leđa, ramena), i gotovo svaki mišić, savladavajući otpor vode. Tako se jačaju mišići nogu i ruku npr kod prsnog stila.

Nastavi sa čitanjem

Sinhrono plivanje

Sinhrono plivanje,kod nas poznatije kao umetničko plivanje,predstavlja vodeni sport koji sadrži elemente plivnja,gimnastike,ronjenja kao i plesa. Može biti ekipni ali i pojedinačni sport. Tačke koje se izvode na takmičenjima mogu biti u paru, učešće dva takmičara, ili u grupnom sastavu koji čini obično izmedju četiri I osam takmičara.

Sinhrono plivanje kao sport prestavlja veliki izazov za takmičare jer traži pre svega veliku mišićnu snagu I izdžljivost,da bi se pre svega pokreti koji zahtevaju da glava bude u vodi izveli pravilno uz neku dozu elegancije pokreta I senzibilnosti koja je sastavni deo ovog sporta. Ono što ovaj sport prvenstveno zahteva jeste da se plivačka tehnika dovede do savršenstva, kako bi upravo ti pokreti izgledali kao da se izvode sa lakoćom.Takodje,takmičarke u ovom sportu moraju da imaju potpunu kontrolu kada je disanje u pitanju,jer se može desiti da više vremena tokom tačke provedu sa glavom u vodi nego iznad iste.

Nastavi sa čitanjem

Pravilno plivanje i stilovi plivanja


U plivanju postoji 4 stila plivanja, a to su:

1. Delfin
2. Leđno
3. Prsno
4. Kraul

Plivanje delfin stilom predstavlja jednu od najtežih tehnika plivanja. U Delfin stilu imitira se plivanje delfina koristeći udarac sa obe noge u isto vreme i pravljenjem krugova rukama u isto vreme.

Nastavi sa čitanjem

Prsno plivanje - tehnika, pravila i zdravlje

Kada se spomene plivanje,medju prvim asocijacijama jesu i stilovi plivanja.U plivanju kao sportu preplicu se četiri tehnike:

  • delfin(leptir) stil,
  • lednji stil,
  • kraul 
  • prsni stil

    Kada pozelite da naucite da plivate,ili pak da naucite kako da na pravilan nacin plivate sve stilove,najbolje je poceti od prsnog stila.Prsni stil se smatra stilom koji se najlakse uci,trosi najmanje energije,najvise opusta telo,I pored svega toga,a takodje I kod ovog stila,kao I kod ostalih,ukljucene su sve grupe misica.

Nastavi sa čitanjem